Rødvin til den (kvalitets)bevidste forbruger

Dette indhold er sponsoreret

Rødvin er nydelse, og kan give os øjeblikke af velvære. Mange forbinder da også rødvin med glædelige minder, såsom tapas-aftener med venner og juleaften med familien. Ønsker man naturlige og bæredygtige vine, kan det dog til tider være svært at finde rundt i dén jungle af vine, der eksisterer. Mange vinflasker i supermarkederne er prydet med flotte mærkater og citater, der får dem til at fremstå både økologiske og biodynamiske uden reelt set at være det. For at være en økologisk og biodynamisk rødvin, skal vinen nemlig leve op til nogle helt særlige lovkrav i forhold til indhold og produktion. 

Rødvine, der er kun er økologiske

Det har været muligt at finde økologisk vin på hylderne i Danmark i mange år, men først fra 2012 blev der stillet krav til de resterende ingredienser i flasken end kun selve druen. Reglerne fra 2012 skærper krav til både behandlingsmetoder og tilsætningsstoffer i produktionen, så produktionen bliver strømlinet med andre økologiske produkter. Den korte definition af økologi er, at økologi er mad og vin uden rester af sprøjtegifte. I forhold til konventionel vin, er der i økologiske vine et begrænset indhold af tilsætningsstoffer, som for eksempelvis sulfitter. I økologisk vine er der heller ingen spor af sorbinsyre. Det er altså et renere og mere naturligt produkt. 

Rødvine, der er produceret efter biodynamisk praksis

Hvis en rødvin imidlertid skal kategoriseres som biodynamisk, stilles der endnu strengere krav til både produktion og indhold. Foruden at skulle overholde reglerne for økologi, skal en vin også produceres ud fra en helt særlig landbrugspraksis, for at være biodynamisk. Den biodynamiske landbrugspraksis arbejder med naturlige kredsløb og energier i jorden for at fremme liv og frugtbarhed. Processen involverer blandt andet kompostering. Biodynamiske vine skal desuden fremstilles med endnu lavere sulfitmængder, end det gælder for de økologiske vine. Det er muligt at finde flere udgaver af biodynamiske vine helt uden sulfitter. 

God vin til enhver situation

I løbet af et kalenderår gennemgår vi flere situationer, som alt afhængig af årstiden, byder op til forskellige retter og vine. I vinterhalvåret fokuserer vi på varme retter med fylde, som kan lune os både fysisk og mentalt. Det kunne for eksempelvis være en klassisk italiensk gryderet som Ossobuco med ris eller kartoffelmos til. En passende vin til denne ret kunne være en fyldig Mini Amarone a la  Paolo Leo Passitivo Organico Primitivo. Denne vin har dybde og en rig smag af sydlige urter og lakrids. Varme retter kan ofte tåle endnu dybere og rige vine, som for eksempelvis Paolo Leo Primanero “Amarone Killer”. Paolo Leo Primanero “Amarone Killer” er en økologisk rødvin, der føles fløjlsblød i munden og som smager af mørke frugter og bær, såsom kirsebær, og mørk chokolade. Når foråret og sommeren nærmer sig, trækker vi så vidt muligt vores aktiviteter udenfor, og måltider er ingen undtagelse. En Giol Merlot Økologisk Rødvin, helt uden sulfitter, komplementerer en osteanretning særdeles godt, og er med garanti et godt udgangspunkt for en god aften med venner på terrassen. Giol Merlot dufter let parfumeret af blomster, har en let syre og efterlader ganen blød og tilfredsstillet.